Een potvis voor Valentijn

Een potvis voor Valentijn

Deze week spoelde er op het strand van Knokke-Heist een 25 ton zware potvis aan. De gebeurtenis kon meteen op veel belangstelling in de media rekenen, maar ook voor sommige marketeers was het een buitenkansje.

De potvis, die kort nadat hij op het strand aanspoelde overleed, kreeg postuum de naam "Theofiel" toebedeeld. Het deed mij een beetje denken aan de Kai-Mook campagne van de Antwerpse Zoo. Het dier kreeg een naam, waardoor het makkelijker wordt om mee te leven met de gebeurtenis.

Stroomproducent Electrawinds zag in potvis Theofiel meteen een mooie opportuniteit. Zij kondigden aan dat het kadaver een jaar lang 14 gezinnen van groene stroom zou voorzien, dankzij hun biofuelcentrale. Mijn eerste gevoel was: moet dit nu ook al weer commerciëel gerecupereerd worden? Maar als je even nadenkt, is het toch wel relevant. Electrawinds maakt met zijn biofuelcentrale groene stroom op basis van afvalproducten. Dierlijke vetten van slachthuizen en bedrijven die kadavers verwerken worden er geraffineerd en gebruikt om verbrandingsmotoren aan te drijven, die op hun beurt elektriciteit produceren. Het is moeilijk om je daar iets bij voor te stellen, maar zo een aangespoelde potvis maakt het meteen heel concreet.

Eigenlijk is dit soort van commerciële recuperatie veel zinvoller en gezonder dan de fake top-topicals die we deze week rond Valentijn zien verschijnen. Merken verdringen zich om de leukste actie rond Valentijn te kunnen voeren, terwijl ze zelf vaak niet eens zo'n love-brand zijn. Maar het is makkelijk, want je hoeft niet eens over je product te communiceren.

De wereld heeft meer Theofiel nodig. Betonac, toon ons gerust hoeveel werk erbij komt kijken om het kapotgevroren wegdek te herstellen. Bosch, geef ons wat tips om onze autobatterij door het vriesweer te helpen. Of Natuurpunt, durf eens te zeggen hoe slecht al dat zout wel niet is voor het milieu.

Merken moeten meer laten zien wat hun producten voor onze samenleving betekenen. Dat het niet in het communicatieplan stond is dan jammer, maar spontaan kan ook. Bedankt daarvoor, Electrawinds.

AttachmentGrootte
sperm_whale.jpg31.32 KB

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
  • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
  • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.