LinkedIn voor sollicitanten

LinkedIn voor sollicitanten

LinkedIn is er niet enkel voor recruteerders. Werkzoekenden kunnen de rollen omkeren en zichzelf in de etalage zetten met de LinkedIn Jobseeker optie. Wij probeerden het even uit.

Een job vinden heeft alles te maken met in de kijker lopen. Met de betalende Job Seeker badge op je profiel heb je een streepje voor op andere sollicitanten. Recruteerders zien je dan meteen in hun lijstje verschijnen als werkzoekende. Je krijgt ook de mogelijkheid om toe te treden tot het OpenLink Network.  Hierdoor kunnen anderen je contacteren zonder dat dit van hun betalende credits (InMail genoemd) afgaat.

Wil je zelf het initiatief nemen dan kan je 5 of 10 berichten per maand versturen naar recruteerders, afhankelijk van je prijsplan. Betalen om iemand te mogen contacteren, het lijkt wel of LinkedIn in de telecom business zit. Maar net door het exclusieve karakter werkt het wel.

Net zoals bij Google de sponsored links bovenaan de zoekresultaten verschijnen, zo verschijnt het CV van een Job Seeker bovenaan de lijst van alle mensen die solliciteren. Toch wel een grandioos voordeel.

Verder kan je het jezelf makkelijk maken door profielen van mensen die je in je zoektocht tegenkomt te bookmarken, inclusief notities en contactinformatie. Een mini-crm in LinkedIn, al zijn daar betere tools zoals Highrise voor.

Daarnaast is er de eigenlijke Job Search van LinkedIn. Net zoals op andere jobsites kan je zoeken op regio, keywords of bedrijfsnaam. Wat LinkedIn zo bijzonder maakt is dat je bij elke vacature kan zien welke mensen uit jouw netwerk al in contact staan met de recruteerder die de job gepost heeft. Dat is niet alleen een voordeel bij het solliciteren, maar je kan ook al een inschatting maken van hoe het er bij het bedrijf aan toegaat, gebaseerd op de mensen die je er kent.

Al bij al is het verbazingwekkend dat LinkedIn erin slaagt om een sociaal netwerk uit te bouwen waar je moet betalen om mensen te contacteren. Daarbij probeert LinkedIn om zoveel mogelijk informatie binnen hun eigen netwerk te houden. Zo heeft men gisteren aangekondigd dat de Tweets applicatie, die een overzicht van je laatste Twitter berichten op je profiel laat zien, binnenkort zal verdwijnen. Een poging om de eigen LinkedIn status updates te promoten?

Voor de jobmarkt lijkt LinkedIn alvast een magische formule gevonden te hebben die de klassieke advertenties het vuur aan de schenen legt.

AttachmentGrootte
linkedin.png75.26 KB

2 Comments to "LinkedIn voor sollicitanten"

 1. Bart
  January 20, 2012 at 4:15 pm #

  Misschien ook eens de niche-sites van eigen bodem belichten? LinkedIn krijgt al voldoende aandacht.

 2. Koen Delvaux
  January 20, 2012 at 11:21 pm #

  @bart Welke sites bedoel je dan specifiek?

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
 • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
 • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.