Een Facebook groep maken, hoedoededa?

Een Facebook groep maken, hoedoededa?

Na onze post van vorige week over de nieuwe features van Facebook groepen kregen we van een aantal mensen de vraag hoe ze nu precies zo een groep moesten starten. Deze post geeft je een eenvoudig stappenplan.

1. een groep maken

In de linkerkolom op je Facebook profiel zie je 'groep maken' staan. Hier klik je op. Merk op dat de groepen waar je reeds lid van bent hier ook terug te vinden zijn.
Denk eraan dat je toekomstige groepsleden om te beginnen al met jou bevriend moeten zijn. Iemand die geen vriend is van jou, kan je ook niet uitnodigen voor een groep.

2. open, gesloten of geheim

De belangrijkste keuze die je voor je groep moet maken gaat over privacy. Indien je wil dat de hele wereld de berichten in je groep kan zien, dan kies je voor open. Enkel de groe

psleden zullen berichten kunnen posten, maar iedereen zal deze berichten kunnen zien. Wil je dat de berichten alleen voor de groepsleden zichtbaar zijn, dan kies je voor gesloten. Wanneer je het bestaan van de groep zelf wil verbergen dan kan je nog een stapje verder gaan en kiezen voor geheim. Zelfs de naam van je groep zal dan nergens binnen Facebook zichtbaar zijn. Ook zal niemand kunnen zien wie er lid is van de groep (buiten de leden zelf, uiteraard).

Maak je niet te veel zorgen, deze instelling kan je achteraf nog makkelijk wijzigen.

3. mensen uitnodigen

Nadat je zelf je vrienden hebt uitgenodigd kan het zijn dat er nog mensen zijn die je zou willen toevoegen. Door in de linkerkolom op de naam van je groep te klikken kom je op de pagina van de groep terecht. Alles wat je in de 'Schrijf iets...' tekstbox intypt is enkel zichtbaar voor de groepsleden. Als eerste bericht kan je bijvoorbeeld vragen dat je groepsleden zelf de mensen uitnodigen die nog in de groep ontbreken. Zo heb jij minder werk en kan je ook mensen bereiken die niet met jou bevriend zijn.

4. wat staat waar?

In de brede middenkolom op de pagina van je groep vind je de tijdslijn van de groep. Dit zijn alle berichten, links, video en foto's die de leden met de groep gedeeld hebben. Uiteraard is het ondoenbaar om hier nog iets van 2 maanden geleden in terug te vinden.

Gelukkig heeft Facebook voor groepen een aantal mogelijkheden voorzien om informatie permanent bij te houden. Die mogelijkheden vind je gegroepeerd terug in de rechterkolom. Je kan een tekstdocument aanmaken, een groepsevenement vastleggen  of een fotoalbum maken. Bestanden uploaden behoort niet tot de mogelijkheden. Facebook heeft liever dat je alles rechstreeks in Facebook intypt, vandaar de mogelijkheid van het tekstdocument. 

5. de moderator

Om te zorgen dat je groep een beetje op dreef komt is het aangeraden dat je zelf de conversatie gaat stimuleren. Dit betekent dat je naast het zuiver posten van informatie ook al eens de mening van de groep moet vragen. Of dat je de discussie tussen groepsleden moet aanmoedigen. Het is uiteraard aan jou om te zorgen dat de mensen zich fatsoenlijk gedragen. Het moet immers leuk blijven in je groep.

Lukt het niet om de controle te behouden omdat je leden te veel mensen uitnodigen die eigenlijk niets in je groep te zoeken hebben? Als oprichter van de groep kan je er dan voor kiezen om mensen enkel na jouw persoonlijke goedkeuring toe te laten. Dit doe je door in de rechterkolom op 'groep bewerken'  te klikken en vervolgens het administrator-vakje aan te vinken.

6. overdracht van de groep

Zoals alles binnen Facebook is een groep steeds gekoppeld aan een persoon en niet aan een organisatie. Stel nu dat je als oprichter van de groep je organisatie verlaat, dan kan je de groep aan één van de leden overdragen. Je moet hiervoor eerst zelf de groep verlaten. Daarna krijgen de leden aangeboden om de nieuwe eigenaar van de groep te worden.

Je merkt dat je er op deze manier nooit zeker van kan zijn wie de nieuwe eigenaar van de groep wordt. Daarom kiezen bedrijven en organisaties er soms voor om een aparte Facebook account aan te maken waarmee ze hun groepen en pagina's beheren. Wanneer een werknemer of leverancier dan niet meer voor het bedrijf werkt, dan kan iemand anders met de gebruikersnaam en wachtwoord van die aparte Facebook account makkelijk de groep overnemen.

AttachmentGrootte
6 groep_maken_2.jpg48.1 KB

30 Comments to "Een Facebook groep maken, hoedoededa?"

 1. Koen Delvaux
  May 5, 2011 at 1:20 pm #

  Nog een kleine aanvulling, heet van de naald:

  Vroeger kon je mensen die niet met je bevriend waren op Facebook toch uitnodigen voor je groep via hun email adres. Sinds kort is dit echter niet meer mogelijk. Maar hier is een workaround:

  - als je een privé-groep hebt, zet die dan even op "besloten"
  - stuur via je email programma de link naar de groep (de link vind je in de balk bovenaan je browser nadat je in Facebook op de groepsnaam geklikt hebt)
  - keur de nieuwe uitgenodigde leden goed (je krijgt hier als groepsbeheerder een email van)
  - zet de groep opnieuw op privé

  Het enige nadeel is dat je tijdelijk het bestaan van de groepsnaam en de huidige groepsleden bloot geeft aan de buitenwereld. Zolang er niemand gaat zoeken naar woorden die in de groepsnaam voorkomen, zal dit normaal geen probleem zijn.

 2. Bezoeker
  October 14, 2011 at 10:32 am #

  Ik wil graag een groep maken, maar is er een maximaal aantal groepen waar je in kan zitten? Ik kan namelijk nergers meer een groep aanmaken....

 3. Bezoeker
  October 20, 2011 at 9:10 pm #

  Ja precies dezelfde vraag! Ik heb vijf groepen aangemaakt en wil er graag nog een, maar dat kan ik nergens voor elkaar krijgen...

 4. Franklin
  March 23, 2012 at 11:57 am #

  Hallo,

  ik heb zoujuist een facebook pagina aangemaakt en die stond op besloten. Achteraf kan ik nergens vinden hoe ik die moet omzetten naar openbaar. Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

 5. Dave
  May 7, 2012 at 8:48 pm #

  KAn ik op een pagina mensen uitnodigen die geen vriend van me zijn?

 6. Willem
  December 26, 2012 at 12:54 pm #

  Ik probeer een groep aan te maken maar het lukt niet. Als ik vrienden wil toevoegen gaat dat niet goed. Moet ik nog wat veranderen in mijn instellingen voordat ik een groep aanmaak?

 7. Bezoeker
  February 7, 2013 at 9:20 pm #

  Een vraagje: een vriendin van mij heeft een geheime groep gemaakt waar ik lid van ben, nu heb ik twee personen uitgenodigd tot die groep (ze zijn geen vrienden van de oprichtster), maar zij krijgen niets te zien en als ik ze aanklik, staat er dat ze lid zijn. Wat kan er fout gegaan zijn?

 8. Bezoeker
  March 2, 2013 at 8:25 pm #

  Hoi,

  Ik heb net een groep aangemaakt maar ik kan niet vinden hoe ik de toegevoegde foto's kan verplaatsen naar verschillende albums. Hoe voeg ik albums toe om bestaande foto's naartoe te verplaatsen?

 9. Bezoeker
  May 2, 2013 at 11:54 am #

  hoe kun je binnen een gesloten facebookpagina mensen toevoegen zonder ze zelf als vriend te hebben???

 10. Bezoeker
  July 7, 2013 at 10:48 am #

  Waar vind ik de symbooltjes bijvoorbeeld het doodshoofdje die je voor de groepsnaam plaatst

 11. Bezoeker
  December 12, 2013 at 10:30 pm #

  Interessant artikel. Er zijn tegenwoordig echter ook nog mensen die geen flauw benul hebben hoe ze een facebookaccount moeten aanmaken. Om deze mensen te helpen, raad ik aan om eens een kijkje te nemen op http://facebookaanmelden.be/aanmaken

 12. Bezoeker
  November 19, 2014 at 6:12 am #

  ik heb een facebookgroep pagina aangemaakt en die stond op besloten. Achteraf kan ik nergens vinden hoe ik die moet omzetten naar openbaar. Hoe kan ik dat veranderen er staat

 13. jaap hofman
  December 2, 2014 at 4:06 pm #

  Hallo,ik heb een geheime fb site.ik wil daar een evenement aanmaken.Hoe doet ik dat.
  Gr.Jaap

 14. Bezoeker
  January 3, 2015 at 7:09 pm #

  Kan ik zien wie mijn aangemaakte groep verlaten heeft.

  Groet,
  Bertus

 15. Bezoeker
  February 3, 2015 at 11:02 am #

  Ik ben medebeheerder van een grote groep, nu willen we de groep een beetje opkuisen.
  Hoe kan ik zonder problemen (zonder de hele tijd door te scrollen) naar de eerste reactie van de groep gaan. De groep bestaat 2 jaar.

 16. Bezoeker
  February 13, 2015 at 6:54 am #

  Hoe voorkom ik als beheerder van een gesloten groep, dat er documenten door de leden worden toegevoegd?

 17. Bezoeker
  April 23, 2015 at 6:45 pm #

  Hallo,
  Ik heb een facebookpagina aangemaakt maar zou dit graag wilken veranderen naar een besloten groep ... Hoe krijg ik dit klaar?

  Bedankt

 18. Veerle heymans
  July 19, 2015 at 9:38 am #

  Ik heb een pagina gemaakt. Kan ik hiervan een groep maken? Of moet ik opnieuw van 0 beginnen?

  Wat met de volgers van mijn pagina, gaan deze automatisch mee naar de groep?

 19. Pj Wezenberg Leijen
  June 25, 2016 at 5:01 pm #

  Ik heb meerdere Facebook groepen, bij de 1 kan ik wel een moderator aanstellen en bij de andere niet.
  Hoe kan dit alle groepen staan hetzelfde ingesteld
  Groetjes petra

 20. Bezoeker
  August 24, 2016 at 8:34 pm #

  Ik heb een groep aangemaakt en leden toegevoegd waarmee ik reeds bevriend ben. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de leden uit de groep enkel toegang hebben tot de groep en niet tot mijn hoofdpagina?

 21. Bezoeker
  September 28, 2016 at 12:45 pm #

  Ik heb een groep aangemaakt om die mensen te kunnen uitnodigen op een evenement vier keer per jaar. Dit zijn allemaal mensen die geïnteresseerd in zo een evenement (salsa party).
  Ik heb steeds de groep in zijn geheel kunnen selecteren om de mensen uit te nodigen. De groep is nu groter geworde en nu kan ik de mensen niet meer in één keer selecteren.
  Hoe komt dit? Is een groep beperkt in de grote?
  Ik zie anders ander evenementen waar meer dan 1000 mensen zijn uitgenodigd, ik heb het maar over een 300 tal.

  MVG Frans

 22. Bezoeker
  October 27, 2016 at 11:10 am #

  Ik had een account (geen groep) met 1500 vrienden onder de naam cult movie, ik had mijn identiteit niet vrijgegeven, deze account heeft wel 2 jaar bestaan en nu willen ze mijn identiteit, ze vragen dus gegevens van een bankkaart, identiteitskaart of dergelijke, kunnen dit soms ook geen hackers zijn ofzo, ze zeggen je moet een echte naam geven aan de account en dus niet de naam movie cellar, er zijn toch anderen met fantasie namen

 23. Maes DaniëlBezoeker
  November 21, 2016 at 7:54 am #

  ik ben enkele maanden verwijderd uit een geheime groep ik ben geen beheerder,de beheerder heeft mij verwijderd en wil mij niet terug toe voegen zelfs niet spreken deze groeg naamt u 15
  ik vraag dringend als lid terug toegevoegd te worden a-u-b-
  graag een antwoord a-u-b-

 24. Bezoeker
  January 11, 2017 at 7:08 am #

  Hallo,
  Ik heb een geheime groep aangevraagd en ik wil hier nu mensen voor gaan uitnodigen. Ze moeten zich dus zelf kunnen aanmelden en ik moet deze aanvraag dan goedkeuren.
  Nu heb ik dus enkele mensen de url gestuurd via de mail, maar als ze deze aanklikken dan verschijnt de melding dat de pagina of is verlopen of dat de pagina bedoeld is voor een doelgroep waar zij niet in opgenomen zijn.

  Wat doe ik niet goed?

 25. Bezoeker
  January 27, 2017 at 8:38 pm #

  wat kan ik doen om meer leden te krijgen op mijn nieuwe group

  https://www.facebook.com/groups/autoAanbodBrabant/

  kan iemand me daar bij helpen

  dank u voor u reactie

  groet

 26. Erik
  March 7, 2017 at 8:27 am #

  Tot voor kort kon ik in de Facebook groep waar ik beheerder ben, vrienden van mij toevoegen. Sinds gisteren bemerk ik dat ik mensen die met mij bevriend zijn enkel nog kan uitnodigen en niet langer meer kan toevoegen.

  Er werd niets gewijzigd aan de instellingen!

  Hoe kan dat en vooral hoe kan ik dat terugzetten van uitnodigen naar toevoegen?

 27. Bezoeker
  March 11, 2017 at 9:28 am #

  hallo Koen
  leuke en informatieve pagina heb je

  ik had een prive pagina
  met ongeveer 3000 vriendjes

  van deze pagina heb ik een groepspagina gemaakt
  in de veronderstelling dat alle vrienden automatisch mee zouden gaan

  Dit is echter niet het geval
  iedereen moet handmatig toegevoegd worden

  is hier een snellere manier voor
  dank je wel
  chenefleur
  woonblog chenefleuR

 28. Bezoeker
  April 19, 2017 at 7:16 am #

  ik ben beheerder van een groep.
  Bij bestaande evenementen kan ik nieuwe leden niet uitnodigen, ofwel moet ik ze als vriend toevoegen, kan dit dan niet gewoon ?
  Bij de aanvraag om lid te worden kan men een enkele vragen stellen die ze eerst moeten beantwoorden voordat ze worden toegelaten . Hoe kan ik dat doen?
  mvg

 29. Bezoeker
  August 5, 2017 at 6:51 pm #

  Ik heb op mijn iPad een app Groups, meestal komen er automatisch bij, maar nu wil ik FB Lekkere gerechten toevoegen en dat lukt mij niet. Alvast bedankt voor de hulp.

 30. Bezoeker
  August 5, 2017 at 6:52 pm #

  Foutje in mijn vorig e-mailadres,

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
 • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
 • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.