De zware gevolgen van een LinkedIn fail

De zware gevolgen van een LinkedIn fail

Woensdagochtend. Ik was op weg naar een klant toen collega Luc belde: "Nu is't genoeg. We stoppen ermee. Dit kan echt niet.". Ik was me van geen kwaad bewust. Tot ik mijn mailbox bekeek en meer dan 300 mails van LinkedIn ontdekte. Allemaal nieuwe vriendjes.
Wat was er gebeurd? Ik had zonet ontdekt dat je naast een DM-fail op Twitter ook een invite-fail op LinkedIn kon doen. Een uurtje voordien was ik nog snel wat screenshots aan het nemen voor een LinkedIn cursus. De feature om je contacten te importeren vanuit Gmail had ik zelf nog nooit gebruikt, net omdat ik nogal selectief ben (was) met mijn LinkedIn contacten. Toen ik screenshots aan het nemen was van deze feature, heb ik 1 keer te veel op "OK" gedrukt. Ochtendlijke multitasking, weet je wel. Tijd om enkele lessen te trekken uit dit spijtige voorval.

Les 1: kijk uit uw doppen

De import functie die ik dacht te gebruiken bleek een "invite" functie te zijn. Waarschijnlijk stond dat wel ergens duidelijk aangegeven. Maar lees jij altijd de tekst voor je op een knop drukt? Ik vanaf nu wel.

Les 2: uw LinkedIn profiel is van u

Waarom was collega Luc nu zo boos op mij? Ik had een week voordien mijn profiel gelinkt aan een klant om het bedrijfsprofiel van die klant te kunnen beheren vanuit mijn account. In LinkedIn termen: ik had een nieuwe job! Helaas werd deze job als enige vermeld in de invite mails die ik per ongeluk naar honderden mensen gestuurd heb. Met als gevolg een hoop mensen die discreet informeerden: "Oei, is het gedaan met MedeMerkers?". Nee hoor, alles loopt prima. En ik zal nooit meer mijn persoonlijk profiel uitlenen om een klant te helpen. In plaats daarvan leg ik die klant wel uit hoe hij dit zelf kan doen.

Een andere bedenking is dat het wel heel makkelijk is om je voor te doen als iemand anders. Iedereen kan op LinkedIn claimen VP in jouw bedrijf te zijn. Let daar dus voor op, en meld eventueel misbruik bij LinkedIn.

Les 3: een LinkedIn connectie is niet veel waard

Van de ongeveer 300 mails die ik die ochtend van LinkedIn kreeg, waren er 297 om te bevestigen dat mijn verzoek aanvaard was. Slechts 3 mensen stelden zich vragen bij die uitnodiging van een onbekende. Of minstens een verre bekende. 2 daarvan stelden die vraag nadat ze mij als connectie aanvaard hadden. Slecht 1 persoon durfde zeggen "sorry, maar misschien een volgende keer".

Les 4: beheersaccounts horen niet thuis in uw adresboek

Lachen geblazen, toen ik een reply kreeg van ons Highrise CRM met de boodschap "Here are your Highrise tasks for today, April 19.: Invitation to connect on LinkedIn". LinkedIn had dus een mail gestuurd naar het e-mail adres om een taak toe te voegen in Highrise. Minder grappig was de mail van de CTO van een klant die vroeg waarom ik een URGENT ticket had aangemaakt "Invitation to connect on LinkedIn". En zo waren er nog wel een aantal schaamtevolle momenten. Zoals die mailinglijst bedoeld om het topmanagement te bereiken van een bedrijf (waarvoor we de escalation policy schreven) in geval van een communicatiecrisis.

Les 5: er zijn nog vriendelijke mensen in de wereld

Het was de eerste keer dat ik LinkedIn invites verstuurde naar mensen die ik -op zijn zachts gezegd- een tijdje niet meer gezien had. Wat mij positief verraste was dat er een heel aantal mensen waren die de moeite namen om naar aanleiding van hun bevestiging te informeren waar ik tegenwoordig mee bezig ben. Zo zijn er toch nog een aantal toffe conversaties uit gekomen.

Oh, ja: tussen Luc en mij is alles weer koek en ei. De fake job heb ik meteen verwijderd en Luc heeft mij bij een aantal van zijn business contacten mogen uitlachen. In ruil moet hij nu zelf de LinkedIn opleidingen voor zijn rekening nemen.

AttachmentGrootte
linkedinfail.jpg91.08 KB

2 Comments to "De zware gevolgen van een LinkedIn fail"

 1. Rocco
  June 9, 2012 at 2:21 am #

  Would like to thank your emergency sercive for picking up Snowball, we are in the process of adopting him. We will be on vacation until the 22 of August. We paid for boarding, castration, and vacination. Thank you for your sercive, we have a female cat we would like to use your sercives for once we return. We would like to become active members of your network. There is approximately 10 cats around our apartment that need to be fixed and one has an open eye socket that needs to be sewn shut. We are happy to pay the sercives but we cannot adopt anymore of these animals. To a minimum, we would like to have them fixed and vacinated to help control the population problem in Kuwait.

 2. ssxxhxhew
  June 12, 2012 at 12:31 am #

  FMnl7T fyjpjdnldmop

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
 • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
 • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.