De nieuwe mogelijkheden van Facebook groepen

De nieuwe mogelijkheden van Facebook groepen

Slechts weinig mensen kennen de kracht van Facebook groepen. Met de mogelijkheden die recent aan de groepen zijn toegevoegd wordt dit nochtans een zeer interessant instrument.

Laat ons starten met een klein voorbeeldje. Om de jaarlijkse familiebarbecue te organiseren, begon ik onlangs een geheime groep. Concreet wil dit zeggen dat we met een aantal mensen berichten kunnen delen, maar dat daarbuiten niemand de berichten kan zien. Ook is het bestaan van de groep en wie er lid van is volledig verborgen voor de buitenwereld, want geheim.

Op zich is zo een groep al heel handig. Je kan discussies voeren met mensen net zoals je op iemand zijn persoonlijk Facebook profiel zou reageren, alleen blijft het nu allemaal netjes binnen de groep.

Maar de nieuwigheden maken het net ietsje leuker.

Documenten

Je kan nu ook samen met je groepsleden aan documenten werken. Verwacht hier geen uitgebreide functionaliteit zoals bij Google Docs, maar een eenvoudige editor die je toelaat om bijvoorbeeld een lijst te maken van 'wie brengt wat mee op de barbecue?". Het leuke is dat je op deze documenten ook weer reacties kan geven, zodat je kan discussiëren over de inhoud van het document zonder dat dit mettertijd verdwijnt in de tijdslijn van de groep.

E-mail

Net zoals je enkele maanden geleden voor je persoonlijke Facebook account een e-mail adres kon kiezen, zo kan je nu ook een e-mail adres aan je groep koppelen. De bedoeling is dan dat iedereen in de groep een Facebook bericht krijgt wanneer je een e-mail stuurt naar dit groepsadres. Het blijkt nog niet helemaal te functioneren, want de e-mails naar onze testgroep zijn tot nog toe niet aangekomen.

Fotoalbums

Nog een nieuwe functionaliteit is dat je nu ook fotoalbums in groepen kan plaatsen. De fotos van julie skitrip naar Tirol of van een exuberant vrijgezellenfeestje zijn misschien niet altijd even geschikt om publiekelijk met al je vrienden te delen. Vroeger was het ook al mogelijk om individuele foto's aan een groep toevoegen, maar nu kan je volledige albums in 1 keer uploaden. Zo wordt het wel erg makkelijk om op deze manier binnen een besloten groep foto's te delen.

Poll

Deze mogelijkheid is nog niet naar alle groepen uitgerold, maar zal weldra beschikbaar worden. Wanneer je in je groep zit, zie je bovenaan naast foto, video en link delen ook de optie 'vraag' staan. Je kan dan een stemming organiseren onder de groepsleden, bijvoorbeeld over de vraag of we nu een picknick of een barbecue zullen houden.

Admin

Heel vroeger, toen de dieren nog spraken en Facebook nog geen commerciële fanpagina's kende, waren groepen de enige mogelijkheid voor bedrijven om de conversatie met hun fans op te starten. Met de introductie van de fanpagina heeft Facebook geleidelijk aan de functionaliteit van groepen afgeslankt. Op een zeker moment heeft men ook de administrator afgeschaft. De redenering was dat groepen een sociaal gegeven moesten worden waarbij iedereen evenwaardig was. Al wie lid is van een groep kan zelf anderen aan de groep toevoegen. Nu bijna alle commerciële groepen door deze wijziging in pagina's omgezet zijn, heeft Facebook de mogelijkheid om een administrator toe te voegen weer ingevoerd. Als je deze optie activeert voor je groep, dan wordt degene die de groep aangemaakt heeft de administrator. Leden moeten dan eerst door deze persoon goedgekeurd worden vooraleer zij toegang krijgen tot de groep. Opgelet: als je voor een geheime groep kiest, dan wordt het toelatingsproces een heuse drietrapsraket. Eerst moet je het nieuwe lid uitnodigen, dan moet het lid klikken op 'lidmaatschap aanvragen' en tot slot moet de adminstrator dit goedkeuren.


Deze wijzigingen zorgen ervoor dat Facebook groepen een serieuze concurrent worden voor andere gesloten sociale netwerken. Denk maar aan Ning, maar ook aan professionele tools zoals Sharepoint of OpenAtrium. De vraag is of de bedrijven die tot nu toe deze tools gebruiken staan te springen om hun data aan Facebook toe te vertrouwen.

Voor de hobbyclub, vereniging of vriendengroep is het alvast een ideaal instrument voor de interne communicatie.

AttachmentGrootte
1 delvaux_groep.jpg121.32 KB

35 Comments to "De nieuwe mogelijkheden van Facebook groepen"

 1. Bezoeker
  April 28, 2011 at 11:02 am #

  Een ingebakken Doodle zou ook leuk zijn...

 2. Koen Delvaux
  April 28, 2011 at 2:10 pm #

  Je kan wel een event aanmaken binnen de groep, maar inderdaad: je moet daar via berichten over en weer een datum voor kiezen. Wat nog leuker zou zijn is dat Facebook niet alles zelf zou willen doen maar ook een soort van "apps for groups" zou toelaten, zodat er een integratie met Doodle kon komen.

 3. Muriel
  May 5, 2011 at 11:54 am #

  Een wat bizarre vraag misschien, maar ... kan je mensen die lid zijn van zo'n geheime groep, nadien nog verwijderen?

 4. stephanie
  June 9, 2011 at 1:18 pm #

  Kennen jullie het sociale /maatschappelijk verantwoorde nut er al van ?

  Erg handig nl. ook voor nieuw samengestelde gezinnen waar de mama's, plusmama's, de papa's enzo en alle stiefzusjes en broers heel erg vaak en veel heen en weer nieuwtjes van school, vakantie- en scoutsplanningen, afstemmen ...en die kids inspraak willen houden en als de oma's en opa's ook nog ff meedenken en open minded wensen te blijven kan je die ook toelaten en dan is de opvang ook meteen afgestemd....
  beats veel mails via via ex partners met veel cc's en BCC (in sensitive environments ;-), om dan nog te zwijgen van de one to one negotiatie

  o en yep de stiefmama's gebruikten het ook al voor de gezamelijke lentefeestorganisatie.

 5. koen
  June 9, 2011 at 6:00 pm #

  @muriel
  Zeker, zolang je beheerder bent kan je leden verwijderen. Rechts op groep bewerken klikken -> links op leden beheren klikken -> kruisje naast de persoon die je wil verwijderen aanklikken.
  Let wel op dat een beheerder ook een andere beheerder zijn rechten kan ontnemen en vervolgens de beheerder als lid verwijderen. Zorg dus dat al je beheerders te vertrouwen zijn.

  @stephanie
  Dit veroorzaakt zeker een sociale omwenteling. Net zoals de telefoon ervoor zorgde dat we op een andere manier met elkaar afspraken zorgen gesloten sociale netwerken voor meer interactie in gezinnen en vriendenkringen.
  En dan zijn er nog die zeggen dat dit onze maatschappij minder sociaal maakt :)

 6. Pascal
  July 5, 2011 at 7:46 am #

  ik heb een groep gemaakt maar zou willen dat alleen de beheerder berichten kan plaatsen en niet de leden
  hoe stel ik dat in?

  mvg
  pascal

 7. Bezoeker
  January 1, 2012 at 4:06 pm #

  Ik heb een geheime groep aangemaakt, maar ik wil die geheime groep verwijderen.
  HOE DOE IK DAT???

 8. Bezoeker
  April 5, 2012 at 9:48 am #

  hoe kan ik ervoor zorgen dat bepaalde personen die bepaalde groep niet kunnen zien zonder de groep geheim te zetten?

 9. L
  June 10, 2012 at 3:29 pm #

  Is het mogelijk om mensen die geen facebook hebben aan een groep toe te voegen? Gewoon op basis van hum emailadres?

  Dank je!

 10. Bezoeker
  July 15, 2012 at 4:47 pm #

  Hoi , ik plaats fotos in mijn groep , en tag deze foto's , maar mijn vrienden die getagd zijn , zien hun foto's niet op hun profiel verschijnen. weet iemand hoe ik dit kan verhelpen ?

 11. Bezoeker
  August 29, 2012 at 5:45 pm #

  Ik zou graag willen weten of een verkoopsgroep mag op fb en als het legaal is zonder gevolgen voor het Beheer. En ook een groep waar oplichters gespot worden mag dat?

  Mvg Sandrine

 12. Bezoeker
  September 17, 2012 at 4:14 pm #

  Mag ik even een vraagje stellen aan de freaks. Ik zie op sommige groepen een vink met daarnaast "bekeken door" + aantal en bij andere groepen is dit niet. Is daar ergens een instelling die je moet maken om dit aan of uit te zetten?

 13. lb
  October 10, 2012 at 9:55 am #

  ik ben lid van een groep en vroeger kon ik video's en foto's op de pagina van de groep plaatsen nu gaat dit niet meer

  iemand een idee hoe ik dat kan oplossen???

 14. Eddy
  November 3, 2012 at 7:54 pm #

  Hallo, ik ben begeerder van een groep op facebook, maar ik weet enkel niet hoe we die op de startpagina krijgen zodat de mensen die zouden zien staan, want je weet de mensen gaan zomaar niet in de zoekbalk zoeken naar een bepaalde groep, hoe doen we dat
  Bedankt

 15. Bezoeker
  January 3, 2013 at 8:43 pm #

  Ik heb een groep aangemaakt en ben de beheerder. Ik heb ingesteld dat ik alle berichten die er door groepsleden op geplaatst worden eerst door mij moeten worden goedgekeurd. Maar als er een bericht wordt gestuurd dan wordt deze gewoon geplaatst en krijg ik geen mogelijkheid om deze goed te keuren. Weet iemand waar dit aan kan liggen???

 16. Bezoeker
  January 4, 2013 at 9:59 pm #

  Ik ben beheerder van een facebook groep, mensen kunnen nu complete albums aanmaken met foto's.

  Mijn vraag is het volgende:

  Kan de beheerder een hoofdalbum aanmaken en daar bijbehorende albums of de foto's uit die albums in plaatsen?

  Groeten,

  Erik Geluk

 17. syl
  January 31, 2013 at 8:29 am #

  Hoi
  ik heb een vraagje..
  ik ben beheerder van een groep....
  we hadden voor bovenaan de groep een.leuke banner gemaskt...ineens was ie weg..
  nu zijn we erachter gekomen dat ieder lid dit kan veranderen.
  dit wil ik niet...de banner moet gewoon blijven staan.
  Hoe kan ik voorkomen dat een lid weer mn banner weghaald?
  ik dacht dat dat alkeen de beheerder kon doen?
  gr syl

 18. Bezoeker
  February 26, 2013 at 3:06 pm #

  op facebook hebben wij een groep opgericht, nu is er een klein probleempje. Er zijn ook albums geplaatst door verschillende leden. Nu is er per ongeluk een foto geplaatst in een verkeerd album. Hoe kunnen wij deze foto verwijderen? In gewone albums bij een gewoon profiel is dit geen probleem maar hoe lukt dit bij een facebookgroep?

 19. Bezoeker
  June 14, 2013 at 8:20 pm #

  Als je als lid verwijderd wordt, verdwijnen dan ook alle berichten en foto's die je geplaatst hebt?

 20. Gaby
  June 21, 2013 at 8:45 am #

  Hoikes,

  hoe kan ik als beheerder van een groep foto's verwijderen,die sommige leden niet in de juiste mapjes geplaatst hebben. Volgens mij, zijn het die foto's die via Foto/video geplaatst zijn, dat men die niet kan verwijderen.Graag raad. Dank je wel bij voorbaat.

 21. Bezoeker
  October 21, 2013 at 1:02 pm #

  hoi,
  ik heb een groep aangemaakt.
  nu zitten we in tijd van 15 dagen al over de 1500 leden en zijn er al bijna 4000 foto"s geplaatst.
  is het mogelijk dat ik in het fotoalbum mapjes aanmaak zodat de foto"s snel terug te vinden zijn?

 22. Bezoeker
  November 11, 2013 at 3:12 pm #

  op mijn facebookprofiel kan ik foto's uploaden maar in groepjes lukt me dit niet. Iemand een idee hoe dit komt

 23. Freddy Van Wonterghem
  November 15, 2013 at 5:41 pm #

  Beste,

  Ik heb een besloten groep aangemaakt over fotografie.
  Leden en foto's moeten eerst worden goedgekeurd alvorens ze aanvaard worden.Dit werkt allemaal naar behoren.Eén ding is me echter onduidelijk.
  De foto's van elk lid worden in aparte map op naam geplaatst om een duidelijk overzicht te behouden.Er kan door de leden een reactie gegeven worden op het album maar niet op een individuele foto uit het album.Er is gewoon geen mogelijkheid om ook maar iets te schrijven.
  Het eigenaardige is dat dit bij sommige wel lukt en bij anderen niet.Als je al de mogelijkheid hebt om te reageren dan krijgt die persoon een melding daarvan maar er is niets te zien van deze reactie.

  Ik hoop dat u mij kan helpen

  Mvg

 24. Bezoeker
  December 3, 2013 at 8:36 pm #

  blijkbaar wordt er al lang niet meer geantwoord

 25. Bezoeker
  December 11, 2013 at 6:26 pm #

  ik wil ook graag al deze bovenstaande vragen beantwoord hebben....:-)))))

 26. Marcel
  March 25, 2014 at 4:57 pm #

  Hallo ik ben beheerder van de groep te koop en gratis in millingen in de rijn mar heb perongeluk de groepen op geheim gezet om te kijken wat er zou veranderen maar baal hier van hoe kan ik dit ongedaan maken ?

  M.V.G.

  Marcel.

 27. Bezoeker
  May 12, 2014 at 11:52 pm #

  ik heb een vraag over toegang tot foto's in een fotoalbum binnen een geheime groep. een vriendin en ikzelf zijn lid van een geheime groep waarin veel foto albums zijn aangemaakt door diverse leden. Mijn vriendin kan sinds kort een behoorlijk aantal foto's niet meer zien in fotoalbums waarin zij zelf foto's geplaatst heeft (deze albums zijn niet door haar zelf aangemaakt). Zij kan zelfs de door haarzelf geplaatste foto's niet meer zien. reacties in albums kan zij alleen zien wanneer ze zelf eerder een reactie op een album heeft gegeven. Haar accountinstellingen zijn niet gewijzigd en de administrators begrijpen hier ook niks van. heeft iemand een idee wat hier het probleem kan zijn? Is het mogelijk dat een ander lid mijn vriendin heeft uitgesloten om foto's (en reacties) in een album te zien? Alvast bedankt voor het meedenken en reacties!

 28. Bezoeker
  July 28, 2014 at 10:58 am #

  Kan je foto's in een document voegen?

 29. martha
  September 4, 2014 at 11:47 am #

  een album maken in een groep dat was nog niet zo moeilijk maar hoe zit het dan met een album maken via uploaden naar je groep via de telefoon ... ik kan ze wel selecteren en dan staan ze netjes in mijn advertentie maar zodra er een bericht of een like gegeven op 1 van mijn foto`s in mijn sdvertentie gaat die foto solo verder en dat was dan weer niet de bedoeling.

 30. Bezoeker
  September 30, 2014 at 10:20 am #

  Hoe maak je een geheime groep ongedaan? Zodat het een openbare groep wordt?

 31. Jacobs
  January 9, 2015 at 2:55 pm #

  Hoe kan je eigenlijk instellen dat foto's die je in een album in een geheime groep plaatst, niet gedeeld kunnen worden door de leden van de groep. De foto's zouden enkel te bekijken en te liken moeten zijn. Ze mogen dus niet gedeeld worden en al zeker niet buiten de geheime groep.

 32. Bezoeker
  July 25, 2015 at 10:30 pm #

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat alleen de beheerder van de groep berichten kan plaatsen?

 33. Bezoeker
  July 25, 2015 at 10:31 pm #

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat alleen de beheerder van de groep berichten kan plaatsen?

  Waar vind ik de link naar de groep?

 34. Bezoeker
  August 3, 2015 at 12:29 pm #

  Hoe weet ik wie mij als beheerder heeft verwijderd in een geheime groep door mij opgericht?
  Ik heb in de loop van tijd verschillende beheerders toegevoegd
  maar zou nu willen weten wie mij afgezet had., ik ben ondertssen wel terug beheerder
  Maar zou dit in de toekomst willen voorkomen en de persoon die het gedaan heeft verwijderen als beheerder.
  Alvast bedankt.

 35. De Clerq ingrid
  September 28, 2015 at 3:03 pm #

  Ik zou willen weten wie m'n foto's zag in de groep .... Vroeger was d zichtbaar.... Nu spijtig genoeg niet meer....??

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
 • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
 • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.