Buy a Hat, Change a Life

Buy a Hat, Change a Life

Onlangs een zeer inspirerende presentatie bijgewoond van Kohl Greyson, één van de oprichters van de nonprofit organisatie KrochetKids. Het is een bende jonge gasten die trendy skateboarder-mutsjes laat maken in Oeganda en Peru om die vervolgens in de VS te verkopen. Als NGO (Niet Gouvernementele Organisatie) helpen ze daarbij de lokale economie. In Oeganda gaat het om de herintegratie van vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn geworden van de oorlog in het Grote Merengebied. Op zich niets bijzonders, want in elke Vlaamse gemeente vind je wel een nonkel of tante die goed doel kent of steunt in dat gebied.

Kohl en zijn vrienden hebben een talent voor het breien van mutsen; ook niet meteen iets waar je indruk mee kan maken als zeventienjarige, maar dat veranderde toen ze trendy mutsen begonnen te maken op maat voor hun vrienden. Volgens Kohl een heel naïef idee dat ondertussen werd uitgebouwd tot een ideaal. Hij noemt zichzelf een typische Generatie-Y jongere, die in plaats van een 'echte job' te zoeken, nog liever leuke projecten deed met z'n vrienden. Zoals bijvoorbeeld met enorme hoeveelheden katoen naar Oeganda trekken en er de dames van een opvanghuis leren mutsen maken.

Je denkt wellicht 'dertien in een dozijn', want de KrochetKids mutsen hebben niet veel weg van de geitenwollen sokken die je zelf hebt opgeborgen toen je op zoek ging naar een 'echte job'. Toch is KrochetKids ondertussen uitgegroeid tot een merk - en een heuse hype onder de skateboardende jeugd in de VS. Wat hen zo bijzonder maakt is de manier waarop ze de marketing voor hun mutsen doen. Of beter gezegd: 'niet' doen, want advertenties of radiospots hebben ze niet nodig. Ook de zogenaamde 'bedelbrieven' en massamailings, die schering en inslag zijn in de sector, zijn niet aan hun besteed. Voor één keer gaat het niet om "de arme zwartjes die zullen sterven als je niet snel je geweten sust met deze doorlopende opdracht". KrochetKids wil afstappen van het paternalistische model van hulpverlening en ze spelen in op basisbehoefte nummer één: mensen in Oeganda willen vooral werken.

In elke muts van KrochetKids vind je een etiket waarop de de maakster met balpen haar naam heeft aangebracht. Op hun website kan je op zoek gaan naar het verhaal van de dame die muts heeft gemaakt en haar zelfs een thank-you note schrijven. Eén keer per maand worden de thank-you notes verzameld en voorgelezen aan de dames. Hoe dat verloopt, kan je volgen op hun Youtube kanaal. Meer is er niet nodig om een klik te maken tussen de maaksters en de dragers. Een muts van KrochetKids is veel meer dan muts. Het is een verhaal geworden waar je je mee verbonden voelt. Het maakt je ervaring van het product rijker.

Uiteraard spelen sociale media een cruciale rol in hun aanpak; maar dan veeleer als hulpmiddel en niet als doel op zich. Via verschillende platformen kan je zien hoe ze te werk gaan en je kan er mee betekenis geven aan je muts-ervaring (een 'comment', een 'like', etc.). In tegenstelling tot vele grote bedrijven staan ze niet hulpeloos te wachten op McKinsey om een precieze definitie te geven van Customer Engagement of Customer Touchpoints. Mutsen worden gemaakt door mensen. Mutsen worden gedragen door mensen. Wanneer je deze mensen met mekaar in contact zet gaan ze zelf betekenis geven aan deze ervaring. Maak dit mogelijk en ga vooral niet in de weg staan met prietpraat of promoties. 

Samengevat
Wat commerciële bedrijven kunnen leren van KrochetKids
- Hou het simpel: het gaat om een connectie tussen mensen;
- Geef mensen een platform om ambassadeur te zijn: We hebben een behoefte om deel uit te maken van het product dat we kopen, door zelf betekenis toe te voegen;
- Ga niet in de weg staan: Het draait er om elke betrokkene een platform te bieden om iets te creëren rond je product - zelfs iets eenvoudig zoals een thank-you note;
- Zorg dat het plaatje klopt: als je dingen te verbergen hebt, begin er dan niet aan.

Wat NGO's kunnen leren van KrochetKids.
- Hou het simpel: Je kan ook fondsen werven zonder psychologische manipulatie van schuldgevoelens;
- Geef mensen een platform om ambassadeur te zijn: Het gaat niet om de campagne, want wanneer je inspeelt op schuldgevoelens, zal de cyclus rond zijn van zodra het geld op je rekening staat en dan begin je de volgende campagne opnieuw vanaf nul met hetzelfde recept;
- Ga niet in de weg staan: Laat mensen zelf betekenis geven aan de connectie die je mogelijk maakt;
- Zorg dat het plaatje klopt: als je dingen te verbergen hebt, begin er dan niet aan.

AttachmentGrootte
krochet.jpg73.37 KB

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
  • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
  • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.