Beste trainer. Spring!

Beste trainer. Spring!

Deze week reikte Kluwer opleidingen zijn trainers de hand om samen met hen de mogelijkheden van sociale media te ontdekken. Het was Dan Steer, een sociale media geek met een aanstekelijk enthousiasme, die er de spits afbeet en voor een vijftigtal leergierige collega's de ogen opende.

Ben je trainer van beroep of geef je wel eens opleidingen? Dan zal je gemerkt hebben dat je hoe langer hoe minder het bestaan van sociale media kan ontkennen. Natuurlijk heb je gelijk wanneer je zegt dat het je niet interesseert wanneer Sandra Kim naar toilet gaat. Maar spijtig genoeg gooien steengoede trainers zoals jij met zulke uitspraken het kind met het badwater weg. Zeg nu zelf, beste trainer, werd het de voorbije jaren niet wat saai om steeds de enige te zijn die steeds de antwoorden in pacht had? Werd het niet wat saai om steeds dezelfde grappen te vertellen en dezelfde voorspelbare oefeningen te doen? Wordt het niet eens tijd om de automatische piloot wat rust te gunnen?

Wist je dat Twitter onlangs werd uitgeroepen tot het online leer-instrument bij uitstek? Het is een platform dat vooral gebaseerd is op conversaties en het delen van links naar webpagina's en video's.

Een groeiend aantal deelnemers aan je opleiding bevinden zich ongetwijfeld op Twitter. Erger nog, ze tweeten misschien de inhoud van je les, hun mening, of de vraag die ze aan jou niet durven stellen. Maar jij bent daar niet, dus heb je daar in eerste instantie geen last van. Tot diezelfde mensen hun mond opendoen in je les - of erna - en delen wat ze ondertussen hebben geleerd op dat platform. Hoe ga je daar mee om? Negeren of dankbaar gebruik maken van hun inbreng?

 • Hoe zou het zijn wanneer je zelf op sociale media met je vragen terecht kon? Connecteren met de goeroes waar je zelf naar opkijkt? Dezelfde artikels en boeken lezen die ze aan het lezen zijn?
 • Hoe zou het zijn wanneer je voor de training al een gesprek kon hebben met je deelnemers? Hen begroeten, weten met welke vragen ze worstelen en de juiste verwachtingen scheppen over jouw opleiding? Zou je je dan niet wat meer op je gemak voelen? Zouden je deelnemers zich misschien wat meer betrokken voelen van in het begin?
 • Hoe zou het zijn wanneer je 'die irritante gasten die steeds met hun machientje bezig zijn' tijdens je opleiding kon inzetten om de dialoog aan te gaan met mensen en experts die op dat ogenblik niet in het lokaal aanwezig zijn? Een tip: vat soms eens een inzicht samen in minder dan 140 karakters, zodat je deelnemers het makkelijk kunnen tweeten naar hun vrienden!
 • Hoe houd je na de les contact met de deelnemers? Via het onpersoonlijke evaluatieformulier? Je bent toch geen robot? Maak gebruik van de connectie om op te volgen wat ze doen met de inzichten die in je les aan bod kwamen. De kans is groot dat vooral jij nog veel kan opsteken van de vragen die ze stellen bij de concrete toepassing van wat jij hen hebt geleerd.

Jij weet als geen ander dat je werk in het klaslokaal slechts 10% van de leerervaring uitmaakt. De grote frustratie van elke trainer is dat je soms afgerekend wordt op de toepassing ervan op de werkplek. Recent onderzoek bevestigt dat vooral collega's en bazen de verpletterende verantwoordelijkheid hiervoor dragen. Met sociale media kan je buiten het klaslokaal je deelnemers ondersteunen. Leren heeft maar 10% met content te maken. De andere 90% is connectie.

Sociale media zijn tegenwoordig zo laagdrempelig dat het niet langer meer de vraag is of je het allemaal de baas kan. De echte vraag is: hoe graag doe jij je vak? Ben je een trainer in hart en nieren? Heb je zelf de leergierigheid die je verwacht bij je eigen deelnemers? Dan zal je de duik in sociale media als een zege ervaren. Het is een wereld van kennis - maar vooral ook: kennissen - die voor je opengaat.

Hoe dan ook, beste trainer, of je nu een beginneling bent op sociale media of een expert; die mannen van Kluwer opleidingen bouwen aan een community van trainers waar je je mening kan delen en waar je - zoals dat gebeurt op sociale mediaplatformen - van mekaar kunt leren. Spring!

AttachmentGrootte
dan steer in action.jpg128.83 KB

4 Comments to "Beste trainer. Spring!"

 1. @dan _steer
  January 29, 2012 at 8:20 pm #

  Thanks for the enthusiastic intro to this blog-post Luc - I appreciate it

  I've started a series of blog-posts for Practical Tips for Trainers who want to integrate SoMe - I'm planning 1 a week.

  The first is published here:
  http://dansteer.wordpress.com/2012/01/27/some-for-trainers-practical-exa...

  ...its about using LinkedIn groups to keep your training alive after the (10% in the) room

  2nd post will be there on Wednesday...

  Thx again,
  See you soon,
  @dan_steer

 2. luc
  February 18, 2012 at 11:28 pm #

  Thanks for the link Dan!
  Luc

 3. Wallace
  January 8, 2015 at 1:07 pm #

  Quallity articles or reviews is the main to
  attrract the visitors to ppay a visit the site, that's what this web site is providing.

 4. Warren
  January 11, 2015 at 7:04 pm #

  Hi my friend! I want to say that this article is amazing, great written and include approximately all significant infos.
  I would like to peer extra posts like this .

Schrijf een reactie

(wordt niet getoond)
 • E-mailadressen en adressen van webpagina's worden automatisch in links omgezet.
 • Regeleindes worden automatisch ingevoegd.

Meer informatie over formateringsopties

Type the characters you see in this picture. (geluidsfragment)
Neem de tekens uit de bovenstaande figuur over. Waneer de tekens niet duidelijk zijn, kunt u het formulier verzenden om een nieuw figuur weer te geven. De tekens zijn niet hoofdlettergevoelig.